19 - 20 ЖОВТНЯ 2024OLD SESSION HOUSE, ЛОНДОН

Kyiv Art Sessions Autumn in the Old Sessions House

Фестиваль українського мистецтва, на якому традиційно будуть представлені українське візуальне мистецтво, музика, кіно та бесіди.

Наприкінці червня 2024 року у Лондоні з великим успіхом пройшов перший сезон фестивалю українського мистецтва Kyiv Art Sessions, що започаткував проведення українських мистецьких сезонів на знакових майданчиках Лондону. 
Ми продовжуємо ходу української культури Великою Британією, тож 19-20 жовтня 2024 року відбудеться осінній сезон Kyiv Art Sessions in the Old Sessions House.
Фестивальні сезони мають на меті представляти кращі зразки українського мистецтва у світі, щоб розповідати правду про війну в Україні та привертати увагу світової спільноти до країни, культура та національна ідентичність якої знаходяться під загрозою знищення.
Програма осіннього сезону Kyiv Art Sessions включає ● музичні сесії:- концерт української класичної музики «Дума про дім» у виконанні Камерного ансамблю «АртеХатта» та знаної скрипальки Мирослави Которович"Дума про Дім" для двох скрипок - це мініатюра-емоція. Вона створена на весні 2022 року й пронизана дуже знайомим для усіх нас звуком війни та відчуттям невпевненості. Твір має на меті виразити музикою те, на що бракує слів. Це ніби мовчазний крик всередині кожного українця і водночас - короткий, але викличний elevator pitch для світу, аби привернути його увагу до факту, що жорстока війна росії в Україні триває досі і її треба зупинити якнайшвидше. Окрім музики Ксенії Стеценко, до програми концерту увійшли твори видатних композиторів сучасності – Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Ганни Гаврилець, Золтана Алмаші, Віталія Вишинського, Кирила Г. Стеценка та Кирила В. Стеценка.«У кожному з нас є ця клітинка України. Мова не про «код нації», і навіть не про любов до України. Це про присутність України у Всесвіті через кожного з нас», – зазначає Мирослава Которович, українська скрипалька, заслужена артистка України, засновниця Камерного ансамблю «АртеХатта»;
- джазовий концерт “I Believe” у виконанні квартету Назгуль ШукаєвоїНазгуль Шукаєва* володіє рідкісним діапазоном голосу – від горлового співу в техніці «кай» до сопрано, що дає їй змогу виконувати як автентичний фолк і джаз, так і сучасну класичну музику. В межах фестивалю, Назгуль виступить разом із відомим британськими музикантами – Девідом Гордоном (клавішні), Антоном Сизько (контрабас(бас)) та Кобо (барабани). В програмі буде представлена авторська музика та українські пісні в джазовій обробці. 
мистецькі сесії:- «Київ у кольорах війни», Solo show художниці Ганни Криволап. Київ – місто, яке завжди вражало своєю різнобарвністю та багатогранністю. До великої війни це були яскраві кольори: синє небо, золоті куполи, зелень парків і барвисті фасади історичних будівель. Але з початком широкомасштабного вторгнення образ міста і кольори міста змінилися. Київ перетворився на місце, де палітра кольорів відображає не тільки красу, але й незламність та силу духу. 
- «Культура vs війна», фотовиставка Сергія Михальчука. Сергій Михальчук – відомий в Україні і світі оператор-постановник та фотохудожник. У доробку Сергія близько 40 кінокартин, 4 з яких були номіновані на премію Оскар. Він є володарем «Срібного Ведмедя» Берлінського кінофестивалю та десятків світових нагород за кращу операторську роботу. З початку повномасштабного вторгнення рф добровільно вступив до лав ЗСУ. Фотовиставка Сергія Михальчука є творчим віддзеркаленням трагічних фрагментів війни та героїчної боротьби українського народу за незалежність та ідентичність. 
Художні фотографії Сергія Михальчука з автографом автора доступні до продажу.Всі кошти від продажу робіт будуть вкладені у виробництво повнометражного документального фільму “In the Shadow of the War”, створення якого було розпочато у серпні 2024 році. Фільм розповідає про визначну роль української культури у часи великої війни, розповідь ведеться від імені європейця, який перебуває в Україні під час війни і занурюється у культурне життя і військові будні українських міст. Вартість одної роботи - від £200.
кіносесії:- показ художнього фільму «Тіні забутих предків», режисера Сергія Параджанова* – скарбу української кінематографії. Класична концертна програма Камерного ансамблю «АртеХатта» та Мирослави Которович тісно переплітається з фільмом «Тіні забутих предків», який стане органічною частиною Kyiv Art Sessions. Більше того, цьогоріч виповнилося 100 років з дня народження кінорежисера, а фільму – 60 років. «Тіні забутих предків» – екранізація однойменної повісті М. Коцюбинського, яку було відзнято у 1964 році на кіностудії ім. О. Довженка. Нещодавно відреставрована стрічка демонструвалася на Венеційському кінофестивалі;
- показ повнометражного документального кіно “Culture vs War”, мистецького дослідження про українських художників, музикантів, кінематографістів, фотографів, які стали воїнами-захисниками.  Цей фільм – документування історій героїв, свідчення та світоглядні міркування від першої особи. До повнометражного фільму, окрім основних героїв кіноновел – Ахтема Сеітаблаєва, гурту «Антитіла», Сергія Михальчука, Сергія Жадана, Тараса Компаніченка, Костянтина та Влади Ліберових – увійшли також Михайло Іллєнко, Дмитро Лінартович, Євген Нищук, Ярослав Пілунський та інші.
Значущою частиною програми фестивалю стануть публічні дискусії.Одним із запрошених учасників панельних дискусій буде Ахтем Сеітаблаєв*, герой фільму Culture vs War, відомий український актор та режисер, військовослужбовець сил Територіальної Оборони.
*Визначально, що Сергій Параджанов, Назгуль Шукаєва, Ахтем Сеітаблаєв є українцями, хоча мають інше коріння: Сергій Параджанов, народжений у Грузії, – вірменське, Ахтем Сеітаблаєв – кримськотатарське, Назгуль Шукаєва – казахське.Ці відомі постаті уособлюють високу культуру України, поважаючи свій багатий історичний родовід.
Kyiv Art Sessions in the Old Sessions House19-20 жовтня 2024
Адреса: 23 Clerkenwell GrnLondon EC1R 0NA United Kingdom
Фестиваль Kyiv Art Sessions at the Old Sessions House у Лондоні – благодійний. Всі зібрані кошти будуть спрямовані на підтримку українських митців та української творчої спільноти.
Організатори: Культурний центр Дом Майстер Клас, Art Shield Foundation Партнери: Український інститут, Knotel, Дивись українське, Кіностудія імені Олександра Довженка, Обʼєднана ініціатива Кримський Фронт

Illustration

КОНТАКТИ ДОМУ МК

Адреса

ВУЛ. МИХАЙЛА КОЦЮБИНСЬКОГО, 6

Телефон

067 546 79 52

E-mail

gro.ssalkretsam%40ofni